CCTV

Hoe zit het met cameratoezicht in de zorg?

3 minuten leestijd | May 16, 2022
Verpleegster met een tablet in haar handen.

Een veilige omgeving is cruciaal in de gezondheidszorg. Er zijn natuurlijk kwetsbare mensen die deels of volledig afhankelijk zijn van zorgverleners. Helaas gebeuren er vandaag de dag nog te vaak incidenten in de zorg die voorkomen kunnen worden. Bij STANLEY Security zetten we in op cameratoezicht in de zorg om incidenten te kunnen voorkomen of terug te kunnen kijken als er iets heeft plaatsgevonden. Cameratoezicht in de zorg brengt een hoop voordelen met zich mee maar is zo makkelijk nog niet. Er is namelijk een strenge regelwetgeving rondom cameratoezicht in de zorg en roept een hoop vragen op rondom privacy. Ben jij benieuwd naar hoe het hier precies mee zit? Wij leggen het je graag uit in dit blogartikel.

Cameratoezicht in de zorg

Wet Bescherming persoongegevens

De Wet Bescherming Persoongegevens stelt dat er camera’s mogen worden opgehangen in een ziekenhuis of zorginstelling. Om dit door te mogen en kunnen voeren dient er wel een gerechtvaardigd belang te zijn. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat je cameratoezicht gebruikt voor de veiligheid van de patiënten. Zolang dit belang kan worden gecommuniceerd hoeft er geen toestemming gevraagd te worden van de desbetreffende patiënten.

Als zorginstelling ben je echter wel verplicht om dit te communiceren naar de bezoekers van de instelling. Dit kan je doen door bijvoorbeeld folders neer te leggen met informatie over de cameratoezicht.

 

Privacy issues

Cameratoezicht in een verpleeghuis is niet op elke plek mogelijk, het is namelijk niet toegestaan om camera’s op plaatsen te hangen waar privacy in het geding komt. Camera’s zijn op eigenlijk vrij logische plekken niet toegestaan. Hierbij kan je denken aan plekken als douches, toiletten en kleedkamers. Een camera in de kamer van de patiënt valt er een beetje tussen in. Dit is eigenlijk alleen echt toegestaan indien het belang van de patiënt zwaarder telt dan de privacy. Dit dient besproken te worden met patiënt haar of zijn mantelzorgers.

 

Datalek & eindverantwoordelijke privacy

De overheid hanteert strenge privacy regels waar zorginstellingen aan moeten voldoen. Als het gaat om opnames die bewaard worden dan mag dit maximaal vier weken worden bewaard. Daarna moeten deze beelden worden vernietigd. Op het moment dat er sprake is van een datalek waardoor gevoelige privacy gegevens bij derden komen, dan moet dit worden gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Als dit wordt nagelaten riskeer je als zorginstelling een boete van maximaal 810.000 euro.

 

Camerabewaking in de zorg

Het is belangrijk om je te laten adviseren door een bedrijf die expertise heeft in het beveiligen van zorginstellingen. Het is namelijk niet alleen belangrijk om te beschikken over professionele apparatuur een bedrijf dient namelijk ook alles op het gebied van wet en regelgeving te weten in zorginstellingen.

Of het nou gaat om cameratoezicht in de zorg of andere effectieve beveiligingsoplossingen, STANLEY Security heeft ruime ervaring in het beveiligen van zowel kleine als grote zorginstellingen. Ontdek hier hoe wij zorginstellingen voorzien van beveiligingsoplossingen. Wil jij direct advies hebben voor jouw instelling? Neem dan gerust vandaag nog contact op. Onze adviseurs zullen je voorzien van deskundig advies.